Houtskeletbouw

Houtskeletbouw

Bouwen kan op heel wat manieren. Houtskeletbouw wint jaar na jaar aan belang tegenover traditionele bouwmethodes. Maar wat is houtskeletbouw nu precies?

Houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij de dragende elementen bestaan uit houten stijlen en balken. De wanden worden opgebouwd uit OSB aan de binnenkant en Celit aan de buitenkant. De houtskeletwanden worden opgevuld met IQ3-cellulose isolatie. De opbouw van de structuur wordt tot in de puntjes bestudeerd waardoor de meest kwalitatieve structuur ontstaat. De kwaliteit draagt bij tot een betere stevigheid, luchtdichtheid, isolatie, akoestiek en energieprestatie van de woning.

Hout is een enorm sterk bouwmateriaal met tal van voordelen. Houtskeletbouw is een snelle bouwmethode. Het optrekken van de wind- en waterdichte ruwbouw kan snel gaan. Hout is van nature het meest geschikte materiaal om energiezuinig te bouwen, de isolerende eigenschappen van hout is beter dan die van andere bouwmaterialen. Houtskeletbouw is een droge bouwmethode. Er hoeven geen duizenden liters water verbruikt worden voor het metsel- en pleisterwerk.

Ecologisch en duurzaamheid zijn meestal de redenen die opgesomd worden wanneer het gaat om houtskeletbouw. En dat is terecht! Hout is het enigste bouwmateriaal dat groeit en dus een hernieuwbare bron is. Er wordt alleen maar hout gebruikt uit duurzaam beheerde bossen. Wanneer volgroeide bomen worden gekapt, worden deze weer vervangen door jongere exemplaren. De productie van het hout die gebruikt wordt voor de houtskelet heeft ook heel wat minder impact op het klimaat dan de productie van de traditionele bouwmaterialen, er wordt veel minder CO2 uitgestoten tijdens de productie. Niet alleen tijdens de productie , maar ook door te wonen in een houtskeletbouw stoot u minder CO2 uit. U hoeft namelijk minder te verwarmen waardoor U ook minder CO2 uitstoot.

Een houtskeletbouwwoning is ook een gezonde woning. Met hout bouwen is droog bouwen. Uw woning hoeft niet uit te drogen zoals bij een traditionele woning. Uw woning is dus instant droog en bijgevolg gezond. En dit blijft ook zo, want hout heeft vochtregulerende eigenschappen. Zo ontstaat een stabiele luchtvochtigheid. De relatieve luchtvochtigheid schommelt in huis tussen 45 en 55 procent, de comfortzone van de mens. U leeft dus in een aangenaam en gezond klimaat. Gezond mag u letterlijk interpreteren. Schimmels, huisstofmijt, bacteriën en virussen zijn het minst actief binnen die comfortzone. De kans op allergische rhinitis, astma en infecties van de luchtwegen wordt zo kleiner.

Bouwen met hout geeft u heel wat vrijheid. Het is een materiaal met een laag gewicht, maar met een hoge sterkte en stijfheid. Hierdoor zijn zowel eenvoudige als complexe structuren te realiseren met hout. De afwerking van uw woning is te combineren met de meeste materialen.

Houtskeletbouw is ook de ideale manier om een bestaande woning uit te breiden.