EBIWA
aa(eco)logisch bouw-, interieur- en woonalternatief

line decor
 
line decor
   

Gamma van leemproducten zoals basisleem, finishers, verven en toebehoren.

Bouwstoffen

Yosima designstuc

Yosima designstuc is een leemfinish, die als gekleurde wandafwerking in dikte van ca. 2 mm wordt aangebracht. Het verfijnde kleurengamma komt uitsluitend tot stand door gebruik van 100% natuurlijke ingrediënten als leem en klei. Er worden geen pigmenten of kleurstoffen aan de leem toegevoegd.

Yosima is verkrijgbaar in 6 basiskleuren, 20 tussenkleuren (afgemengd met wit) en 7 bijzondere kleurenspectra van genuanceerde kleuren. U kunt kiezen uit 138 prachtige kleurvariaties die naar keuze te mengen zijn met de 7 verschillende toeslagstoffen. De 1104 productvarianten kunnen nauwkeurig prefab worden voorgemengd. De kleinste verpakkingseenheid is 20 kg.

Clayfix kleurleem en leemverf

Clayfix is een dunne, gekleurde finish uit leem. Het clayfix systeem bestaat uit 2 leemverven en 2 kleurleemsoorten, allen verkrijgbaar in 3 volle kleuren en 8 pasteltinten.

Kleurleem structuur is een natuurlijke spackpleister, die strodeeltjes of andere toeslagstoffen bevat (Ambiente-gamma).
De kleurleem fijn dankt haar levendige en verfijnde uitstraling aan de specifieke leemstructuur.
De kleurleem structuur en kleurleem fijn worden geleverd in een emmer van 20 kg voor een oppervlak van ca. 6 m2.

De leemverf is zowel als gladde variant en structuurverf verkrijgbaar.
De leemverf is in emmers van 10 kg en kleinverpakking van 1,5 kg verkrijgbaar. De benodigde hoeveelheid is afhankelijk van het absorptievermogen van de ondergrond.

Leempleister

Leempleister mineraal is basis- en afwerkpleister in één product. Het bestaat uit zorgvuldig geselecteerde bouwleem, gewassen en gebroken zandsoorten. Voor de bewuste klant is er afgezien van plantaardige toeslagstoffen, waardoor ook de droging gemakkelijker wordt. Deze leempleister wordt aardvochtig en droog per bigbag verkocht, of droog per zak. Mineraal 20 (aardvochtig) kan manueel of met dwangmixer en mortelpomp worden verwerkt, de gedroogde zakwaren kunnen met gangbare (gips)spuitmachines worden verwerkt. De voorgeschreven laagdikte is 5-20 mm voor de basislaag, en 5-10 mm voor de afwerklaag. Voor verdere behandeling moet de stuclaag volledig droog zijn.

Basisleem is de standaard stuc voor alle uitvullagen en tweelagig opgebouwde leempleistersystemen. Basisleem kan op de geschikte ondergrond (werkproef!) tot 35 mm dik worden aangebracht. Het product wordt aardvochtig of droog in bigbags verkocht. De aardvochtige producten kunnen manueel of met dwangmixer + mortelpomp worden verwerkt, de gedroogde varianten kunnen met gangbare (gips)spuitmachines worden aangebracht.
De pleister moet volledig gedroogd zijn vóór iedere verdere behandeling. Leempleister moet zo snel mogelijk kunnen drogen. Wanneer de natuurlijke dwarsventilatie (alle ramen en deuren 24 uur lang geopend) niet voldoet, is een machinale droging vereist.

Afwerkleem grof is geschikt als eindlaag met een ruwer oppervlak en bestaat uit bouwleem, zand en wapenende stro- of vlasvezels. De aanbrengdikte is 7-10 mm.
De aardvochtige producten kunnen manueel of met dwangmixer + mortelpomp worden verwerkt, de gedroogde varianten kunnen met gangbare (gips)spuitmachines worden aangebracht. De pleister moet volledig gedroogd zijn vóór iedere verdere behandeling. Zie de link naar de brochure onderaan deze pagina voor de juiste droging.

Afwerkleem fijn wordt gebruikt als gladde finishlaag. Deze leem, die uit bouwleem en zand bestaat, kan op veel ondergronden gebruikt worden en heeft een dekkende werking. De dikte van aanbrengen is 2-3 mm. Ter versteviging zijn fijne vlasvezels toegevoegd, die niet zichtbaar op het leemoppervlak zullen zijn. Het materiaal is beschikbaar per zak. Afwerkleem fijn wordt meestal met een handmixer bereid. Voor handmatig aanbrengen en iedere verdere bewerking worden gladspanen of Claytec Japantools geadviseerd. De pleister moet volledig gedroogd zijn vóór iedere verdere behandeling. Zie de link naar de brochure onderaan deze pagina voor de juiste droging.

Na het opbrengen van de natte leempleisterlagen moet er goed geventileerd of machinaal gedroogd worden.

Stampleem

Stampleembouw is leembouw in de oudste en meest pure vorm. De esthetische en architectonische kwaliteit van de zware, monolithische stampleemwanden maakt stampleem tot een gewild materiaal voor uitgesproken design. Wij verkopen gekleurde stamplemen, die hun diepte en uitgebalanceerde werking ontlenen aan alle gebruikte leem- en steenkorrels, uiteraard zonder toegevoegde kleurstoffen. De volgende kleuren zijn beschikbaar: naturel, wit, geel, rood en grijs. Voor vloeren is er een fijnkorrelig stampleem. Bij planning en uitvoering wordt professionele begeleiding aanbevolen, wij zijn u hiermee graag van dienst.

Leembouwplaten

De Claytec leembouwplaat is een natuurzuivere afbouwplaat die uit leem, riet en vlas bestaat. Ze maakt ecologisch verantwoorde droogbouw mogelijk, met alle bouwfysische voor- delen van leem als bouwstof. De plaat kan toegepast worden als afbouwplaat voor Hsb-wanden, separatiewanden, voorzetwanden, verlaagde plafonds, zolderconstructies etc. en is beplating en stuc in één.

Leembouwplaat D20 en D25:
De maximale h.o.h.- afstand van de onderconstructie is 37,5 cm voor de D20 plaat, 37,5 cm (wand) en 50 cm (plafond) voor de D25 plaat. Montage gebeurt met behulp van 35.120 leemplaatschroeven (5 x 50 mm) of breedrugnieten. Na wapening van de plaatnaden hoeft de leemplaat slechts met een dunne laag Afwerkleem fijn afgewerkt te worden.

Droogstucplaat d16:
Onze Claytec droogstucplaat D16 is de ideale bekledingsplaat voor droogbouw renovatie- en nieuwbouwprojecten. De leemplaat kan volvlaks worden aangebracht op vaste ondergronden (bijvoorbeeld beton-, kalkzandsteen- of baksteenmuren), ter verbetering van het leefklimaat en behaaglijkheid. Ook in de houtbouw en Hsb worden deze platen ingezet als bekledingsplaat op houtwerk- of spaan- plaatwanden. Op minerale ondergronden worden de platen met Hechtleem (Claytec 13.550) verlijmd, op houten ondergronden extra vastgetackt.
De extra bevestiging is ook op alle plafond- en dakoppervlakken noodzakelijk. De wapening gebeurt altijd vlaksgewijs

Primers en hechtleem

Universele primer:
Onze universele hechtprimers zijn op silicaatbasis en kunnen op alle gangbare ondergronden worden toegepast. Uni-primer fijn dient als ondergrondvoorbereiding voor YOSIMA en CLAYFIX leemfinish, CLAYFIX structuurverf, alsook voor de Afwerkleem fijn (10.011). De Uni-primer grof is geschikt als ondergrondvoorbereiding voor dikkere basispleisterlagen (basisleem en grove Afwerkleem). Beide soorten zijn verkrijgbaar in emmers van 5 liter en 12,5 liter.

Leemverfprimer:
Leemverfprimer is een caseïnegebonden dispersievrije primer en dient als ondergrond- voorbereiding voor leemverf op leemstuc. Verkrijgbaar in poedervorm in 12,5 kg of 5 kg emmers of in 1,5 kg.

Hechtleem:
Hechtleem is een hecht- en wapeningsmortel van leem met cellulose. Hiermee worden Claytec Pavadentro isolatieplaten en Claytec droogstucplaten op minerale ondergrond verlijmd. De verwerking vindt plaats met een getand plamuurmes.

Pleisterdragers en wapening

Wapeningsgazen:
De 1 meter brede wapeningsgazen dienen als vlakwapening van basispleister op onregelmatige, onstabiele of andere lastige ondergronden. Ze worden in de natte basislaag ingewerkt. De 8 of 10 cm brede voegband dient als nadenwapening van leemplaten. Het 1 meter brede weefsel dient als vlakwapening van basispleister. De verwerking ervan vindt plaats zoals beschreven in werkblad 5.2.

Rietrol:
De rietrol (70 stengels per m’) wordt als pleisterdrager voor wand- en plafondconstructies ingezet, maar ook als verloren bekisting bij vulwanden of ter stabilisering van dikkere uitvullagen. Rietplaten zijn als bouwplaat en pleisterdrager geschikt voor binnenshuis. Volvlaks in leemmortel aangebracht, verbeteren ze bovendien de isolatiewaarde van vakwerk- en andere historische bouwconstructies.

Jutewapening:
Jutewapening is het traditionele wapeningsmateriaal binnen de ecologische bouw. Deze werkwijze vergt enige ervaring, en vaak zijn fijnere en meer vlakke wapeningen beter geschikt voor verscheidene toepassingen. Het juteweefsel heeft een maaswijdte van ca. 4,5 x 4,5 mm.

Vlaswapening:
Claytec vlaswapening is een - speciaal voor de ecologische bouw ontwikkeld - vormvast wapeningsgaas, met een maaswijdte van 5 x 5 mm. Dit product bestaat uit zuiver vlasgaren, dat met oplosmiddelvrije dispersie tot een stabiel weefsel wordt verlijmd. Vlaswapening is vergelijkbaar met jutewapening, maar dankzij de hogere vormvastheid is de vlaswapening eenvoudiger te verwerken.

Glasvezelwapening:
Glasvezelwapening bestaat uit een met polymeer vervaardigd glasweefsel, maaswijdte 5,5 x 5,5 mm. Vanwege de hoge vormvastheid wordt dit product door de meeste bouw- en stukadoorbedrijven als standaardwapening gebruikt.

Binnenisolatiepanelen

Claytec pavadentro:
Claytec pavadentro houtvezelisolatieplaten zijn speciaal ontwikkeld voor de binnenisolatie van kleinere muurvlakken in historische baksteenhuizen en vakwerkpanden. Ze worden volvlaks (niet alleen met mortelproppen) aan de binnenzijde van de buitenwanden gekleefd. Aanvullende producten zijn
de 80 mm dikke isolatieplaat (09.380) en de dagkantplaat (09.320). Bevestigingsmiddelen zijn schroeven (35.130) en schroefpluggen (35.140).

Rietplaten:
Rietplaten zijn bouw- en leem(draag)platen voor binnenruimtes. Ononderbroken ingezet in mortel of hechtleem reduceren deze de warmtedoorgang van vakwerk- en andere oudbouwmuren. De isolerende werking is echter minder dan bij claytec pavadentro.

Leemstenen en metselspecie

Lichte leemstenen:
Leemstenen in gebruiksklasse I kunnen voor gestuct, weersbelast buitenmetselwerk worden gebruikt. Onze producten in gebruiksklasse I zijn massieve bakstenen. Ze worden machinaal als handvormstenen vervaardigd en de samenstelling is geoptimaliseerd voor ongebrand gebruik. De Claytec lichte leemsteen 1200 NF (dichtheid in kg/m3, formaat) is de ideale steen voor opvulling van vakwerkmuren, waarvan de vakken met kalkmortel worden gestuct. De lichte leemsteen 700 2DF heeft op grond van de geringe dichtheid een warmte-isolerende werking en wordt daarom gebruikt voor het maken van isolerende binnenwanden. Omdat de 700 kg-steen vanwege de toeslagstoffen langer vocht vasthoudt dan andere leemstenen, is deze alleen geschikt voor oppervlakken die nauwelijks blootstaan aan weersomstandigheden.

Leemstenen 1800 NF:
Met 1800 NF leemstenen kunnen dragende wanden worden gebouwd. De druksterkte is 2 (N/mm2).

De vroegere 'groenlingen':
Leemstenen in gebruiksklasse II (de vroegere Groenlingen) worden voor niet-dragend binnenmetselwerk gebruikt. Deze stenen worden in een strengpers vervaardigd. Met Claytec leemstenen 1600 2DF en 1300 3DF worden binnenmuren gebouwd. 1600 2DF is een holle steen (gatenaandeel <15%), 1300 3DF een geperforeerde steen (perforatieaandeel >15%). Leemstenen 1900 DF en NF worden vooral in de droogbouw gebruikt, bijvoorbeeld voor accumulatiewanden of als gestapelde plafondmassa. Beide soorten zijn volle stenen.

Leem-metselspecie:
Leemstenen worden met metselspecie gemetseld. Voor de verschillende soorten leemsteen bieden wij metselspecie (aardvochtig en per bigbag) in twee dichtheden aan: leem-metselspecie en lichte leem-metselspecie.

Producten voor vakwerkrestauratie

Eikenstaken en gekloofde wilgentenen:
Voor het restaureren van traditionele vakwerkvulling bieden wij eikenstaken en gekloofd wilgenhout. De staken (gezaagd uit eikenhout) worden gebruikt voor ingrijpende herstelwerken, toevoeging en vernieuwing van vakwerkvulling, zoals bijvoorbeeld bij authentieke spelderplafonds. Met gekloofde wilgentenen wordt vlechtwerk gerestaureerd of vernieuwd.

Driekantlatten:
Driekantlatten bestaan uit zeer duurzaam larikshout en worden ingezet bij de verbinding tussen metselwerk en vakwerkbalken.

Stroleem:
Stroleem wordt gebruikt voor grotere reparaties en aanhelingen, maar ook integrale vernieuwing van ondermeer historische vakwerkvullingen en leemspelderplafonds. Het materiaal bestaat uit leem en lang stro; houd rekening met een arbeidsintensievere verwerking dan de gangbare leempleisters.

Edelstaalwapening:
Onze verkropte pleisterdrager van edelstaal wordt voor bovengemiddeld weersbelast of aangetast vakwerk gebruikt. Dit product is dragend materiaal voor kalkmortel op leem. De verbinding tussen leemvullingen en kalkmortel dient net zo zorgvuldig als bij het werk zonder pleisterdrager uitgevoerd worden. Voor de bevestiging verkopen wij RVS gevelschroeven (35.110). Bovenstaande artikelen lenen zich vanzelfsprekend ook voor diverse hedendaagse bouwtoepassingen.

Kalk-grondmortel met haar:
Gräfix kalkmortels zijn hydraatmortels zonder cement of cementachtige toevoegingen. Als speciaalproducten voor de restauratie zijn ze ideaal voor interieur- en exterieurtoepassingen op Claytec leemondergronden. De Kalk-grondmortel met gewassen kalfshaar als toeslagstof en met grove korrel (4 mm) is speciaal ontwikkeld als afwerking voor leemvakvulling.

Kalk-grondmortel:
Deze basis-kalkpleister is geschikt als basispleister of grofkorrelige afwerklaag buiten, maar evenzeer toepasbaar voor dikkere stuclagen binnenhuis.

Kalk-afwerkmortel:
Deze fijne luchtkalkmortel wordt op een leemondergrond aangebracht in binnenruimtes van monumenten. Als buitenmortel op leemvakwerk geeft dit materiaal een afwerking met fijne korrel.

Kalkfinish:
De Gräfix 61 kalkpleister finish is een fijnkorrelige afwerkmortel, die ook als binnenafwerking op basisleem wordt toegepast.

Kalkverf:
Leemvakvullingen worden witgekalkt met Gräfix 680 kalkverf om een mooie witte kleur en een betere weersbestendigheid te verkrijgen. De kalk- of leempleisters kunnen vochtig (‘frescaal’) of droog geschilderd worden.

Ruwe leem, lichtleem en leemvullingen

Ruwe leem (bouwleem):
Ruwe leem (bouwleem) is een grondstof voor de ervaren bouwer en restaurateur, die een eigen, speciaal afgestemd recept voor specifieke bouwplannen wil realiseren. De leem wordt aardvochtig in bigbags of gedroogd en gemalen in zakken aangeboden.

Lichte leem met houtsnippers:
Lichtleem wordt onder meer voor de bouw van isolerende voorzetwanden (binnenbekistingen) in vakwerkhuizen etc. toegepast. Dit product wordt gebruiksklaar in bigbags op de bouw geleverd en meteen verwerkt.

Leem droogvulling:
Droge leemvullingen worden in de eerste plaats als regulerende en akoestische egalisatiemassa in houten ondervloeren ingezet. Dit product is stofarm en kan op droge plekken worden gebruikt, waar droogtijden niet nodig zijn. De dichtheden en het rendement van leemvullingen zijn sterk afhankelijk van de mate van verdichting.

Bimslichtleem:
Aardvochtig bimslichtleem wordt gebruikt als plafondvulling. Tijdens de droging ontstaat een beperkte vastheid in het 'pakket' bimslichtleem.

Leem-metselspecie als vulling:
Aardvochtige leem-metselspecie is geschikt als zware plafondvulling.

Bouwtechnieken

Clayfix

Clayfix is een gekleurde muurafwerking uit kleipoeder, waarmee leemstuc en alle overige ondergronden geschilderd worden. Deze verf wordt pasteus voorbereid en machinaal met een spackspuit of handmatig met een truweel aangebracht. Met de juiste ervaring in het voorbereiden van de ondergrond en de technische aspecten krijgt u een subliem resultaat. De Clayfix pleisterverven (korrelig) en leemverven (glad) kunnen prima door de doe-het-zelver gebruikt worden. Houd wel rekening met de manier van aanbrengen: dit gebeurt niet met een roller, maar met een dikke, borstelachtige kwast.

Leempleister

Leem kan de luchtvochtigheid reguleren en heeft een geluidsdempende kwaliteit. Om dit ‘leem-effect’ te bereiken zijn leemlagen van ongeveer 1,5 cm dik nodig. Eventuele oude pleisterlagen hoeven niet te worden verwijderd, maar kunnen van een nieuwe laag leem worden voorzien. Een bijzondere toepassing is (muur)vlakverwarming middels warmwaterleidingen, die in de leemlaag worden ingebed. Onze leempleisters hebben de bruine kleur van basisleem, maar worden meestal van een witte verflaag (of een andere kleur) voorzien.
Na aanbrengen van de natte leemstuclagen moet voor een goede verluchting of machinale droging gezorgd worden. De droging dient gecontroleerd te worden, hiervoor is er een speciaal drogingsprotocol.


Metselwerk

Ruwbouwen worden tegenwoordig nog maar zelden geheel uit leemstenen gemetseld. Leemstenen worden gebruikt voor binnenmuren en als vulling van houtskeletten. Leemmetselwerk heeft de eigenschap om grote hoeveelheden aan warmte en luchtvochtigheid te bufferen, zodat het binnen de nieuwbouw, en vooral in combinatie met lichte houtskeletbouw, zeer op waarde wordt geschat. De meeste toepassingen zijn statisch niet-dragend. Bouwkundig zijn dragende constructies echter probleemloos mogelijk, ook de stevigheid van de stenen beantwoordt aan de eisen. Het metselen gebeurt met leem-metselspecie. Leemstenen, gemetseld als zichtmetselwerk, geven een basic sfeer.

Droogbouw

Droogbouw met leembouwplaten:
Droogbouw met Claytec leembouwplaten verschilt technisch weinig van andere droogbouwmethodes, maar de goede geluidswering is opmerkelijk. De platen worden met een steekzaag doorgezaagd en op (houten, metalen) latten of standaards bevestigd. Het constructieraster is iets compacter dan gewoonlijk. Wij bieden schroeven, ter bevestiging van de platen, en wapeningsweefsels en leem, voor de afsluitende plamuurlaag.

Droogbouw met leem-droogstucplaten:
Droogstucplaten zijn de dunne versie van de Claytec leembouwplaat. De platen worden als tegels op de ondergrond gelijmd, hiervoor kunt u hechtleem gebruiken. Droge leemplaten zijn een alternatief voor de natte leempleistermethode: werktijd en bouwvocht worden worden hierdoor ingekort. Het bevestigen en overplamuren van de platen is minder arbeidsintensief dan de procedure van natbouw met dikke pleisterlagen.

Stapelbouw:
Huizen met lichte bouwconstructies hebben weinig bouwmassa om zonne-energie op te nemen en de warmtebalans te optimaliseren, terwijl dit bij massiefbouw standaard gebeurt. Voor de oplossing van dit probleem is de Claytec stapeltechniek ontwikkeld. Hierbij worden leemstenen alleen gestapeld, niet gemetseld. Stapelsegmenten van 35-50 cm hoogte worden met behulp van latten vastgeklemd, en dan in de droogbouw bekleedt. Deze manier van werken bespaart kosten. Deze techniek is aantrekkelijk voor de houtbouw omdat het werktijd inkort en bouwvocht beperkt. Niet alleen wordt hiermee het gebruikscomfort verhoogd, ook bespaart deze methode energie vanwege de zuinige verwarmingsmogelijkheid.

Plafondbedekking:
Binnen de houtbouw wordt de voorkeur gegeven aan zichtbare plafondbalken. Aan het plafond gespijkerde planken zorgen echter niet voor een goede geluidsisolatie. Als verbetering kunnen leemstenen worden aangebracht; de steenlagen dienen ook als warmteopslag.

Schuifplafonds:
Schuifplafonds zijn planken waarmee de ruimte tussen de plafondbalken gevuld wordt. Deze worden meestal zijdelings van de de latten (die aan de balken gespijkerd zijn) geplaatst. De onderkant is gepleisterd, vaak met kleine houtlijsten als drager. Dit soort plafondconstructie is kenmerkend voor gebouwen van rond 1900. Meestal werden de plafonds met leem opgevuld. In de hedendaagse houtbouw is deze techniek herontdekt.

Stampleembouw

Vroeger werd stampleembouw ingezet in tijden van nood: het was een eenvoudige bouwvorm. Tegenwoordig is het een gewaardeerd bouwmateriaal bij architecten en ontwerpers. Met stampleem worden binnenmuren gebouwd. Buitenmuren hebben over het algemeen een grote dakoverstek of andere weersbescherming nodig. De bouw van de bekisting, de vulling en het aanstampen moeten door ervaren leembouwers worden uitgevoerd. Een goede planning is belangrijk, ook met het oog op de kosten. Wij bevelen u graag professionele vakmensen aan.

Binnenisolatie

In de warmte-isolatie van oudbouw ligt tegenwoordig het grootste potentieel voor klimaatregeling en energiebesparing. Wij bieden u de mogelijkheid dit potentieel tot bloei te laten komen, en tegelijkertijd de gevel van uw huis intact te laten. Als professionals in de restauratie van oudbouw kunnen wij terugkijken op 25 jaar ervaring, en hebben de onderstaande basistechnieken bijeengebracht.

Binnenisolatie met isolatieplaten:
Bij binnenisolatie met isolatieplaten worden houtvezelplaten aan de binnenkant van oudbouw-buitenmuren gelijmd. Om holtrekken te vermijden worden de platen extra stevig bevestigd. Afsluitend wordt de Claytec Pavadentro-plaat dun met leem bepleisterd. Een dikkere laag leempleister is ook mogelijk, wanneer er bijvoorbeeld muurvlakverwarming ingebouwd wordt. Het resultaat is in ieder geval een hoogwaardige, diffusieopen en ademende warmte-isolatie.

Binnenisolatie met lichtleem:
In geval van uitvullagen en/of onregelmatigheden in buitenmuurvlakken, of wanneer bouwdelen en installaties ingebouwd dienen te worden, kan het beste lichtleem gebruikt worden voor de binnenisolatie. Hiervoor wordt een lattenstellage met enige afstand tegen de binnenvlakken van de buitenmuur geplaatst. Deze stellage wordt met riet bekleed. De ontstane tussenruimte wordt met lichte leem gevuld. Lichtleem is een mix van leem met argex (geëxpandeerde gebakken kleikorrels) of houtsnippers.

Binnenisolatie met leemsteekmetselwerk:
Voor binnenisolatie kan ook een gemetselde bekisting uit leemstenen tegen de buitenmuur geplaatst worden. De voegen tussen het nieuwe metselwerk en de oorspronkelijke muur worden met leem-metselspecie gevuld.

Vakwerkrestauratie

Nieuw vakwerk met gemetselde leemstenen:
Nieuwe vakken worden vaak met leemstenen gemetseld. Metselwerk met Claytec Leemstenen heeft de volgende uitstekende eigenschappen: het is eenvoudig uitvoerbaar en laat ingetrokken regenwater snel opdrogen. Voor de verdere bepleistering bieden wij u diverse kalkpleisters, die speciaal op de lemen ondergrond afgestemd zijn. De oppervlakken worden rustiek, fijnkorrelig of egaal.

Restauratie van de vakken:
De aandacht voor het historische leemvakwerk van oude vakwerkhuizen verdween tijdens de afgelopen decennia naar de achtergrond. Tegenwoordig wordt dit vakwerk op waarde geschat en gerestaureerd. De oude leemvullingen zijn niet alleen onderdeel van het bouwkarakter, ook bouwtechnisch zijn deze waardevol.

Nieuw vakwerk met oude technieken:
Wanneer enkele gedeeltes of complete gevels van historisch gebouwde vakwerkhuizen opnieuw moeten worden geleemd, worden de authentieke constructieprincipes met de huidige bouwtechniek gerealiseerd.

Spelderplafonds:
Plafonds in vakwerkhuizen en andere oude gebouwen zijn op authentieke wijze geconstrueerd, maar de benodigde vakkennis is tegenwoordig niet zo vanzelfsprekend. Wanneer de technieken bekend zijn, kan de leemvulling zonder veel inspanning worden gerestaureerd. De vaak met leem aangebrachte balkenonderzijde van historische plafonds dragen veel bij tot de charme van oude huizen.

Gereedschap en toebehoren

De claytec Japan-spanen:
Sinds eeuwen wordt in Japan het afwerken en decoreren van leemwanden traditiegetrouw in ere gehouden. De culturele waarde van deze handwerkskunst wordt gereflecteerd in de veelvoud van werktuigen, waarmee de leem aangebracht, gepolijst en bewerkt wordt. Het doelgerichte, elegante gereedschap wordt deels nog aangepast aan de individuele lichaamskenmerken en persoonlijke wens van de handwerkers.

Voor leemstukadoors, die hier naar Japans voorbeeld hun leem-activiteiten willen uitvoeren, bieden wij een grote keuze aan Japanse spanen en stukadoorwerktuigen aan. Een bijzondere focus ligt hierbij op de spanen, waarmee professioneel kan worden gewerkt aan hoeken, hollijsten en pleisterafwerkingen.

Algemeen gereedschap:
Al meer dan 20 jaar hebben onze collega-handwerkers en wijzelf ervaring met het verwerken van grove en fijne leempleister. De kennis voor de juiste keuze van gereedschap is daarbij onafgebroken mede-ontwikkeld. Ons aanbod van speciale spanen en gladspanen, rakels en sponzen is ontstaan vanuit de wens, om onze kennis om te zetten in concrete tips.
Al ons gereedschap is van professionele kwaliteit en uitgerust met een lange levensduur voor op de bouw.

Sjablonen:
Leem is sinds het begin van onze tijd overal op de wereld en in iedere cultuur te vinden: mensen gebruikten leem voor de eerste behuizingen. Hierbij werd niet alleen gehandeld naar praktische noodzaak. Tot op vandaag wordt leem gekenmerkt door plastische bewerking, evenals decoratie met (natuurlijke) kleuren en ornamenten, vaak in de vorm van eenvoudige en etnische motieven. Onze nieuwe sjablooncollectie laat deze traditie opleven.
De volgende sjablonen, zorgvuldig op ambachtelijke manier gecreëerd, zijn exclusief voor Claytec ontwikkeld. Ze zijn geschikt voor Clayfix leemverven, maar vooral voor Clayfix kleurlemen. De motieven zijn terug te voeren op twee verschillende leembouwculturen:

In het Japanse design worden het menselijke wonen en de natuur verenigd. Vooral filigrane vormen uit de dieren- en plantenwereld hebben de voorkeur. De karakters staan voor de oer-elementen vuur, water, aarde en lucht.

Afrika weerspiegelt een onbevangen leem-decoratie. Op de leem-architectuur worden vaak levendige kleuren aangebracht. Prehistorische grotschilderingen zijn een van de oudste getuigenissen van menselijke creatie. Onze sjablonen tonen basic motieven.

Sjabloneer-toebehoren:
Goed gereedschap en toebehoren verhoogt de arbeidsvreugde en is de voorwaarde voor een geslaagd resultaat. Ons aanbod helpt uw organisatie gemakkelijker te maken: producten als plakband of spuitlijm zijn door ons getest en worden als ideaal aanbevolen. U kunt de gewenste grootte van onze sjabloneer- en aanstip-penselen selecteren met hulp van een ervaren handwerker. Hoge kwaliteit spreekt voor zich!

Terug naar producten
Rembert Vanhuylenbroeck Roosdaal Borchtlombeek Vlaams-Brabant