EBIWA
aa(eco)logisch bouw-, interieur- en woonalternatief

line decor
 
line decor
 
 

Isolerende, wind- en waterdichte platen met tand en groef voor wand en onderdak.
λ = 0,049 W/mK
250 x 60 cm x 22 mm (dak)
250 x 60 cm x 18 mm (wanden)

 

Celit 3D

De isolatiebeschermplaat.

De Celit 3D houtvezelplaat beschermt uw waardevolle wandconstructies. Tegen de stijlen van de houtskeletbouw wordt een Celit 3D houtvezelplaat aangebracht als bescherming van de wand tegen vocht dat doorheen de gevelbekleding dringt. De plaat beschermt ook tegen stof, wind, insecten en knaagdieren. De platen zijn tevens akoestisch en thermisch isolerend en onderbreken de koudebruggen gevormd door de stijlen.

Dampopen

Celit laat waterdamp ongehinderd ontsnappen. Positief voor een aangenaam binnenklimaat. En veilig: constructies met Celit als onderdak of isolatiebeschermplaat aan de buitenzijde en een dampremmende, luchtdichte binnenafwerking zijn vrij van condensatieproblemen.
Constructies met dampopen Celit 3D houtvezel-isolatieplaten, isofloc isolatie en luchtdichte binnenafwerking zijn  volledig condensvrij volgens de Duitse norm DIN 4108, T.3 . Het hout dient zelfs niet preventief te worden behandeld tegen schimmels of insecten.

Duurzaam

Het uitgekiende profiel biedt zekerheid, en dit in uiterst zware omstandigheden: regen, sneeuw, hevige wind en grote temperatuurschommelingen. De Celit 3D gebitumineerde houtvezelplaat, met vierzijdige V-vormige tand- en groefverbinding wordt in Scandinavië reeds meer dan 50 jaar gebruikt als isolatiebeschermplaat in wand en dak.

Dempend

Celit is de aangewezen oplossing om omgevingslawaai dat het gebouw wil binnendringen te dempen. Maar er is meer: Celit platen zijn winddicht. Zij verhinderen dat de wind de isolerende lucht in de onderliggende isolatie kan wegblazen. Bovendien is Celit door zijn
poriënrijke structuur zelf een isolatiemateriaal. De massa, de poriënrijke structuur en de perfecte kierdichting zijn de drie andere troeven op akoestisch vlak.

Dicht

Ongeëvenaard. De uitgekiende tand- en groefverbinding voert het water probleemloos af, ook zonder afdichten van de voegen: het speciale profiel leidt het aflopende water telkens weer naar het oppervlak, ook waar kopse en langse voeg samenkomen, en dit zelfs bij kopse voegen die tot 12 mm openstaan.

Technische gegevens

De Celit 3D houtvezelplaat kan ook toegepast worden als onderdakplaat, maar dan moet de dakhelling minimaal 25° bedragen. De dikte bedraagt 18 mm. De samenstelling bestaat uit naaldhoutvezels (afkomstig van uitdunningshout en afval van boomzagerijen), bitumenemulsie. De warmtegeleidingscoëfficiënt bedraagt 0,050 W/(m.K). De plaat wordt gekenmerkt door een eenvoudig V-profiel.

Isolatie functioneert optimaal dankzij Celit 3D

De efficiëntie van isolatie in spouwmuren is dikwijls beperkt omwille van de slechte aansluiting tegen het binnenspouwblad en de kieren tussen de platen onderling. Hier echter wordt de isolatie perfect op zijn plaats gehouden en winddicht afgeschermd met de Celit 3D isolatiebeschermplaat.

Celit 4D

Ademend onderdak.

De Celit 4D isolerende onderdakplaat beschermt uw waardevolle dakconstructie, alsook kepers en isolatie. Uw dak is optimaal beschermd zodat folies en behandeld hout overbodig wordt.

Gegarandeerd regendicht

De uitgekiende tand- en groefverbinding voert het water probleemloos af, ook zonder afdichten van de voegen: het speciale profiel leidt het aflopende water telkens weer naar het oppervlak, ook waar kopse en langse voeg samenkomen, en dit zelfs bij kopse voegen die tot 12 mm openstaan. Tijdens de opbouw dient Celit 4D als voorlopig dak. De fabrikant garandeert de waterdichtheid zonder dakbedekking gedurende minimaal zes weken, maar herhaaldelijk reeds bewees Celit 4D zijn betrouwbaarheid door een jaar en zelfs langer als nooddak gebouwen te beschermen tegen het Belgische weer. Folie of ander onderdakmateriaal zijn overbodig.

Goed beloopbaar: vlug en veilig geplaatst

Celit 4D onderdakplaten worden in Duitsland toegepast op keperplanken met asafstanden tot 80 cm. Bij de in België gebruikelijke afstand van 40 tot 50 cm zijn ze bijzonder goed beloopbaar. Samen met het handig formaat levert dit voor de dakwerker heel wat tijdswinst op. Een hamer die afketst, een stapel pannen die valt: Celit houdt stand.

Respect voor het milieu

Hout afkomstig van het dunnen van bossen en onbehandelde stamresten van zagerijen vormen de grondstof voor de houtvezelplaten. Dit resthout wordt onder druk en hitte ontbonden tot vezels. De zo ontstane brij wordt lichtjes samengedrukt tot platen die veel poriën bevatten. De ingesloten lucht verklaart de goede isolerende werking. De grote hoeveelheid harsen in het resthout (schors en spinthout) maken bijkomende bindmiddelen overbodig. Het toevoegen van bitumenemulsie maakt de platen vochtbestendig. De energie aangewend bij de productie is hoofdzakelijk afkomstig van waterkracht, een onuitputtelijke energiebron.

Extreem damp-open: chemievrij bouwen

Conform de Duitse norm DIN 68 800 is het niet nodig de timmer preventief te behandelen met houtbeschermingsmiddelen. Geen schimmels, geen insectenen toch puur natuur.

Bijna geen verlies

Wat op het einde van de rij wordt afgezaagd, past om de volgende rij mee te starten. Weinig afval: goed voor het milieu en uw portemonnee.

Koel

Een aangename temperatuur onder het dak, ook tijdens de heetste zomerdagen, blijft voor velen een onvervulde wens: de meeste dakconstructies hebben weinig warmteopslagcapaciteit. De gebruikelijke conventionele isolatiematerialen kunnen in de regel niet voldoende warmte opslaan, zodat de hitte snel naar de vertrekken eronder doorslaat. En dan rest enkel energievretende air-conditioning. Celit echter functioneert in de zomer als een efficiënte barrière: de hoge warmteopslagcapaciteit vertraagt de oprukkende hitte gevoelig.

Celit 3D Celit 4D
Warmtegeleidingscoëfficiënt λ volgens EN 13986      0,050 W/(m.K) 0,050 W/(m.K)
Specifieke warmtecapaciteit volgens Duitse norm DIN 4808 2068 J/kgK 2068J/kgK
Reactie bij brand volgens DIN 4102 B 2 B 2
Waterdampdiffusie-weerstand µ = 5 µ = 5
Dikte 18 mm 22 mm
Densiteit 270 kg/m³ 270 kg/m³
Afmetingen 2500 x 595 mm = 1,49 m² 2500 x 595 mm = 1,49 m²
Dekkende maat 2485 x 575 mm = 1,429 m² 2485 x 575 mm = 1,429 m²
Impregnering bitumenemulsie bitumenemulsie
Minimale dakhelling 25° 18°
Tand- en groefverbinding eenvoudig V-profiel speciaal profiel
Platen per palet 116 96
m² per palet 172,8 m² 143 m²
Gewicht 4,9 kg/m² 5,9 kg/m²

 

Terug naar producten
Rembert Vanhuylenbroeck Roosdaal Borchtlombeek Vlaams-Brabant